Skip to main content

Redakcja

Treści są pisane przez Redakcję serwisu na bazie wiarygodnych materiałów wymienionych w sekcji Bibliografia poniżej treści artykułu. Od wielu lat zajmujemy się tematyką zdrowotną, szczególnie wpływem witamin i składników mineralnych na prawidłowe funkcjonowanie organizmu.

Zespół redakcyjny

mgr Kornelia Szczurek

Absolwentka fizyki medycznej. Jej największą pasją jest medycyna, dlatego to właśnie na tematy z nią związane najbardziej lubi pisać. Jako ścisły umysł zawsze skupia się na konkretach, a jako estetka przykłada dużą wagę do formy i stylu. W wolnym czasie śledzi najnowsze osiągnięcia naukowe i zgłębia tajniki medycyny.

Sylwia Kostur

Związana z branżą medyczną i farmaceutyczną od początku swojej redakcyjnej drogi. Studentka psychologii, pasjonująca się zdrowiem i medycyną. Stawia na rzetelne źródła informacji – poparte badaniami i artykułami
naukowymi.

Kategorie

Witaminy i składniki mineralne

Organizm człowieka potrzebuje wielu składników odżywczych, w tym witamin i składników mineralnych.
assistant Na zdjęciu znajdują się źródła kwasu foliowego, takie jak marchew, szpinak, banany, awokado, wątróbka, brokuły, ryż i rośliny strączkowe.

Kwas foliowy (witamina B9) – dlaczego jest tak ważny dla organizmu?

Kwas foliowy, znany również jako folan lub witamina B9, to witamina z grupy B, rozpuszczalna…
Na zdjęciu znajdują się źródła tiaminy, takie jak łosoś, orzechy, nasiona, rośliny strączkowe, owies, kapusta brukselka i szynka.

Tiamina (witamina B1) – źródła, właściwości, normy i dzienne zapotrzebowanie

Witamina B1, zwana także tiaminą, uczestniczy w kilku funkcjach ludzkiego organizmu, zwłaszcza w układzie nerwowym…
Obrazek przedstawia kobietę karmiącą piersią swoje dziecko, co podkreśla znaczenie odpowiednich witamin dla kobiet karmiących.

Rola witamin dla kobiet karmiących

Karmienie piersią to czas wyjątkowej bliskości i intymności między mamą a dzieckiem. W pierwszych dniach…
Obrazek przedstawia różnorodne produkty spożywcze, takie jak brokuły, awokado, orzechy, rodzynki, biała fasola, płatki owsiane i kasza gryczana, które są bogate w witaminę B6.

Witamina B6 – źródła, właściwości i wpływ na organizm

Witamina B6 znana też jako pirydoksyna, mimo że to tylko jedna z jej kilku form,…
Obrazek przedstawia napis "B5" ułożony z różnych warzyw i owoców, takich jak brokuły, awokado, bataty i grzyby, które są bogate w witaminę B5.

Kwas pantotenowy (witamina B5) – właściwości, występowanie

Kwas pantotenowy (witamina B5) to składnik odżywczy, który uczestniczy w wielu procesach zachodzących w organizmie.…
Ryboflawina (witamina B2) - właściwości dla organizmu, źródła

Ryboflawina (witamina B2) – właściwości dla organizmu, źródła

Witamina B2, znana też jako ryboflawina, to substancja obecna w kilku reakcjach enzymatycznych w organizmie.…
Czy twoja dieta dostarcza ci wszystkich potrzebnych witamin i minerałów?

Czy twoja dieta dostarcza ci wszystkich potrzebnych witamin i składników mineralnych?

Nie od dziś wiadomo, że podstawą utrzymania dobrego samopoczucia i zdrowego organizmu jest prawidłowa dieta.…
Rola witaminy B6 w życiu każdej kobiety

Rola witaminy B6 w życiu każdej kobiety

Witamina B6 należy do witamin z grupy B rozpuszczalnych w wodzie. To substancja niezbędna do…