Menopauza (klimakterium) to naturalny i jeden z kluczowych momentów w życiu każdej kobiety, świadczący o zakończeniu funkcji układu rozrodczego. Następuje stopniowe wygaszanie funkcji jajników i utrata płodności, a towarzyszy temu szereg przykrych i uporczywych objawów. Do możliwych objawów klimakterium należą uderzenia gorąca, nadmierne pocenie się, nerwowość, suchość pochwy czy zmiany nastroju1. W organizmie kobiety w okresie przekwitania zachodzi wiele zmian, w tym zwłaszcza zmiany hormonalne, dlatego w tym czasie szczególnie potrzebuje on wsparcia w postaci dostarczania mu niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania składników odżywczych.
Jakie witaminy i minerały są kluczowe dla kobiet przechodzących menopauzę? Kiedy warto sięgnąć po dodatkowe wsparcie w postaci suplementów diety? Odpowiadamy!
Witaminy i minerały w okresie menopauzy – które są szczególnie ważne?
Pierwsze objawy menopauzy pojawiają się już na kilka lat przed ustaniem miesiączkowania, które ma miejsce między 45. a 55. rokiem życia. Dzieje się tak między innymi dlatego, że zmienia się poziom hormonów w organizmie1. Warto w tym czasie stosować dietę bogatą w witaminy, która łagodzi objawy menopauzy takie jak choćby uczucie zmęczenia i znużenia. Jaki zestaw witamin powinna zawierać dieta dla kobiet w okresie menopauzy?
- Witamina D – ze względu na spadek poziomu estrogenów w okresie menopauzy może wystąpić niski poziom wapnia. W związku z tym występuje zwiększone ryzyko rozwoju osteoporozy. Niedobory witaminy D mogą przyczynić się nie tylko do rozwoju chorób układu kostnego, ale także chorób sercowo-naczyniowego, zespołu metabolicznego, cukrzycy typu II, nowotworów, depresji, zaburzeń funkcji poznawczych i wielu innych przypadłości. W związku z tym suplementacja witaminy D3 wspomaga profilaktykę wskazanych chorób2;
- Kwas foliowy – jest niezbędny do prawidłowej funkcji układu krwiotwórczego i układu nerwowego, w tym również funkcji poznawczych. Suplementacja kwasu foliowego u kobiet w okresie pomenopauzalnym może zmniejszyć ryzyko chorób serca, zawału serca i udaru mózgu2.
Dostarczanie organizmowi witamin w odpowiednich ilościach pomaga zachować zdrowie i dobre samopoczucie, dodatkowo zwiększa poziom energii i witalności.
Jakie jeszcze składniki odżywcze są ważne w czasie menopauzy?
Oprócz podaży wskazanych wyżej witamin ważna jest suplementacja wapnia, który pomaga utrzymać właściwą mineralizację kości. Ogromne znaczenie ma też dostarczanie odpowiednich ilości potasu, który z kolei reguluje ciśnienie tętnicze3.
Pozytywny wpływ na zdrowie kobiety w okresie menopauzy wykazują także fitoestrogeny, które zmniejszają ryzyko raka piersi oraz łagodzą objawy menopauzy i osteoporozy. Fitoestrogeny należą do grupy związków chemicznych pochodzenia roślinnego, wśród których wyróżnia się izoflawony, lignany, kumestany i stilbeny2.
Szczególnie korzystne są ponadto kwasy tłuszczowe omega-3, które odgrywają kluczową rolę w profilaktyce chorób układu krążenia, zmniejszając stężenie triglicerydów, cholesterolu całkowitego i frakcji LDL cholesterolu w surowicy krwi3.
Jak jeść w okresie menopauzy, aby dostarczyć organizmowi niezbędnych mu substancji odżywczych?
Podstawowym źródłem witamin jest zdrowa, zrównoważona i odpowiednio zbilansowana dieta. Opisane wyżej substancje odżywcze można znaleźć w takich produktach jak:
- witamina D – zawierają ją produkty roślinne i grzyby, a także ryby, jaja, wątroba oraz oleje rybie. Źródłem witaminy D jest również synteza skórna odbywająca się pod wpływem promieniowania słonecznego UVB2;
- kwas foliowy – głównym jego źródłem są warzywa liściaste, owoce cytrusowe, drożdże, wątroba, mięso oraz pełne ziarna zbóż2;
- wapń – głównie warzywa zielonolistne, takie jak szpinak, jarmuż, rukola3;
- potas – pomidory, banany, morele, awokado3;
- fitoestrogeny – główne ich źródło stanowi soja i czerwona koniczyna, ale też ciecierzyca, kasza jęczmienna, fasola, orzechy ziemne, czy nasiona słonecznika2;
- kwasy omega-3 – tłuste ryby morskie takie jak tuńczyk, makrela, śledź, szprotka3.
Co warte podkreślenia, składników odżywczych dostarczanych wraz z dietą nie da się przedawkować, zatem nie trzeba obawiać się skutków ubocznych spożycia wskazanych produktów w dużych ilościach.
Witaminy dla kobiet – jakie preparaty na menopauzę wybrać?
Menopauza to szczególny czas w życiu kobiety. Zadbanie o odpowiednią podaż witamin i minerałów w tym okresie korzystnie wpływa na ogólny stan zdrowia i samopoczucie.
Witaminy w okresie menopauzy organizmowi powinna dostarczać przede wszystkim zdrowa, odpowiednio zbilansowana dieta. Są jednak sytuacje, kiedy wsparcie w postaci suplementacji może okazać się nieocenione. W stanach zwiększonego zapotrzebowania na witaminy, składniki mineralne i fitoestrogeny u kobiet w okresie menopauzy można stosować np. suplement diety Falvit estro+. Produkt ten zawiera witaminy takie jak witamina A, C, D, E i K oraz witaminy z grupy B (np. B6 czy B12) (łącznie 13) oraz składniki mineralne, w tym wapń, magnez, żelazo, cynk, mangan, miedź, jod, selen, chrom i molibden (łącznie 10). To jeszcze nie wszystko. Falvit estro+ wzbogacony jest o fitoestrogeny wspierające organizm w okresie menopauzy4.
Suplement diety Falvit estro+ dostępny jest w aptece. Opakowanie zawiera 30 lub 60 tabletek4.
Najczęściej zadawane pytania dotyczące witamin i minerałów dla kobiet w okresie menopauzy:
1.Jakie witaminy są najważniejsze dla kobiet w okresie menopauzy?
Każda kobieta w okresie menopauzalnym powinna zadbać o podaż wszystkich witamin zgodnie z zapotrzebowaniem organizmu, ze szczególnym uwzględnieniem witaminy E, która może pomóc w łagodzeniu uderzeń gorąca, a także witamin z grupy B, które są ważne dla prawidłowej pracy układu nerwowego.
2.Kiedy konieczna jest suplementacja witamin w okresie menopauzy?
Jednym z najważniejszych wskazań do sięgnięcia po suplementy diety jest niedobór witamin i składników mineralnych. Suplementacja jest wskazana także w stanach zwiększonego zapotrzebowania, np. podczas rekonwalescencji po chorobie.
Bibliografia:
- Stefanowicz E., Menopauza, Medycyna praktyczna dla pacjentów, 2021 (witryna internetowa: https://www.mp.pl/pacjent/ginekologia/menopauza/262054,menopauza (dostęp: 2022.11.16.)).
- Brończyk-Puzoń A., Piecha D., Koszowska A. i in., Rola wybranych składników odżywczych diety u kobiet w okresie naturalnej menopauzy – przegląd piśmiennictwa, Medycyna Ogólna i Nauki o Zdrowiu, 2016, Tom 22, Nr 2, 83–88.
- Wnęk D., Menopauza – jak uniknąć dodatkowych kilogramów?, Medycyna praktyczna dla pacjentów, 2021 (witryna internetowa: https://www.mp.pl/pacjent/ginekologia/menopauza/76713,menopauza-jak-uniknac-dodatkowych-kilogramow (dostęp: 2022.11.16.)).
- Witryna internetowa: https://falvit.pl/ (dostęp: 2022.11.16.).