Skip to main content

Jod to bardzo ważny dla życia pierwiastek śladowy, który bierze udział w syntezie hormonów tarczycy, co z kolei wpływa na prawidłowe jej funkcjonowanie, która z kolei oddziałuje na cały organizm człowieka. Nasze ciało nie ma zdolności wytwarzania ani magazynowania jodu, w związku z czym musi być on stale dostarczany wraz z dietą. Optymalna podaż jest bardzo ważna, ponieważ wahania poziomu jodu w organizmie wpływają na zdrowie.1
Czym jest jod i jakie ma działanie? Jakie jest zalecane spożycie jodu w zależności od wieku? Co jest najlepszym źródłem jodu? Odpowiedzi na wskazane pytania znajdziesz w dalszej części artykułu. Zapraszamy do lektury.

Najważniejsze właściwości jodu – charakterystyka pierwiastka

Jod jest pierwiastkiem istotny z punktu widzenia prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka, chociaż przyjmuje się go w bardzo małej ilości. Najwięcej jodu w naszym ciele znajduje się przede wszystkim w tarczycy. Jest potrzebny głównie do produkcji hormonów tarczycy, tyroksyny i trijodotyroniny, które mają ogromny wpływ na szereg różnych procesów.2

Jod jest też składnikiem wpływającym na układ nerwowy i funkcje poznawcze.

Hormony tarczycy wykazują następujące działanie2:

  • wpływają na prawidłowy rozwój i funkcjonowanie mózgu,
  • zapewniają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i kostnego,
  • biorą udział w przemianach różnych składników (np. białek, tłuszczów, węglowodanów, witamin),
  • regulują procesy wzrostu i dojrzewania komórek,
  • odpowiadają za utrzymanie właściwej temperatury ciała.

Jakie są normy jodu i jak go przyjmować?

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO, World Health Organization) rekomenduje, aby optymalne dzienne spożycie jodu wyglądało następująco1:

  • w 1. roku życia – 50 μg/dobę,
  • w wieku od 1–5 lat – 90 μg/dobę,
  • w wieku 6–12 lat – 120 μg/dobę,
  • u młodzieży i osób dorosłych – 150 μg//dobę,
  • u kobiet w ciąży i podczas laktacji – 250 μg/dobę.

Z kolei wg norm żywienia dla ludności Polski5 dla dorosłych kobiet i mężczyzn, poziom zalecanego spożycia wynosi 150 μg/dobę, a kobietom w ciąży 220 μg/dobę. Najwięcej potrzebują go kobiety karmiące – 290 μg/dobę.

Jak widać, zapotrzebowanie na jod zależy w dużej mierze od wieku i stanu fizjologicznego. Warto przy tym dodać, że przy mniejszym spożyciu jodków niż 50 μg/dobę gruczoł tarczowy nie jest w stanie utrzymać prawidłowej syntezy hormonów tarczycy. Należy więc dążyć do właściwej podaży jodu, zwłaszcza poprzez dostarczanie go wraz z pożywieniem.1

Właściwy poziom jodu3:

  • u dzieci – przyczynia się do prawidłowego wzrostu dzieci,
  • u dorosłych – poza wpływem na produkcję hormonów tarczycy, pomaga w utrzymaniu prawidłowych funkcji poznawczych, wspiera metabolizm energetyczny, wspiera działanie układu nerwowego, pomaga zachować zdrową skórę.

Stężenie jodu w organizmie można ocenić, robiąc np. badanie moczu. Warto skonsultować jego wynik z lekarzem.

Jod w diecie – jakie produkty są bogate w jod?

Odpowiednie ilości jodu powinno się przyjmować wraz z pożywieniem. Największe ilości tego pierwiastka występują przede wszystkim w pokarmach pochodzenia morskiego, czyli rybach i owocach morza. Cennym źródłem jodu jest też mleko i jego przetwory. Mniejszą ilością jodu cechują się warzywa, owoce i produkty zbożowe. Aby uzupełnić zapotrzebowanie na ten pierwiastek, najlepiej sięgać po następujące produkty2:

  • dorsz świeży,
  • mintaj świeży,
  • makrela wędzona,
  • ser edamski tłusty,
  • sardynka w pomidorach,
  • tuńczyk w oleju,
  • orzechy laskowe,
  • brokuły,
  • szpinak,
  • jaja,
  • płatki owsiane,
  • czekolada,
  • groszek,
  • salami,
  • mleko,
  • wątroba wieprzowa,
  • biała kapusta.

Warto też używać soli kuchennej jodowanej.

Kiedy powinno się suplementować jod w tabletkach?

W Polsce w celu zapobiegania i wyrównywania niedoboru jodu obowiązuje powszechny nakaz jodowania soli kuchennej (dodawanie do niej jodku potasu lub jodanu potasu), dlatego u większości osób nie ma konieczności dostarczania dodatkowych ilości jodu niż te, które są przyjmowane wraz z dietą. Polska Komisja ds. Kontroli Zaburzeń z Niedoboru Jodu zaleca jednak profilaktykę niedoboru jodu u noworodków – rekomendowane jest dodatkowe jodowanie preparatów do początkowego i następnego żywienia noworodków (10 μg/100 ml mleka). Suplementy diety z jodem powinny też stosować kobiety w okresie ciąży i kobiety karmiące, zalecana dla nich dawka to 150–200 μg/dobę.1

Suplementacja powinna być prowadzona pod kontrolą lekarza. Specjalista pomoże wybrać odpowiedni produkt i podpowie, jak dawkować jod stosownie do potrzeb.

Leki a podaż jodu

Na koniec warto jeszcze wspomnieć o lekach i środkach kontrastowych zawierających jod. Farmakologiczne dawki jodu, czyli takie, które mogą wielokrotnie przekraczać dobowe zapotrzebowanie, występują w wielu różnych substancjach stosowanych w leczeniu, można się też z nimi spotkać w ramach prowadzonej diagnostyki.1

Do popularnych preparatów z jodem zalicza się m.in. takie jak1:

  • radiologiczne środki cieniujące,
  • środki odkażające (jodopowidon),
  • mocny płyn Lugola.

Najczęściej zadawane pytania dotyczące właściwości jodu i jego roli w organizmie:

1. Na co wpływa jod?

Jod jest przede wszystkim potrzebny do produkcji hormonów tarczycy (tyroksyny T4 i trójjodotyroniny T3) oraz pracy tarczycy. Pośrednio wpływa zatem na prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu.

2. Jakie są korzyści po wyrównaniu poziomu jodu w organizmie?

Jedną z ważniejszych korzyści jest wpływ na funkcje poznawcze i układ nerwowy. Istotny jest też wpływ na skórę.

 

Bibliografia:

  1. Pyka B., Zieleń-Zynek I., Kowalsa J. i in., Zalecenia dietetyczne dotyczące spożywania jodu — w poszukiwaniu konsensusu między kardiologami a endokrynologami, Folia Cardiologica, 2019, tom 14, nr 2, strony 156–160.
  2. Przygoda B., Jod, Medycyna praktyczna dla pacjentów, 2012 (witryna internetowa: https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/74618,jod (dostęp: 2023.04.02.)).
  3. Gietka-Czernel M., Profilaktyka niedoboru jodu, Postępy Nauk Medycznych, t. XXVIII, nr 12, 2015.
  4. Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie, pod redakcją M.Jarosz i inni, Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny, 2020
Redakcja

Treści są pisane przez Redakcję serwisu na bazie wiarygodnych materiałów wymienionych w sekcji Bibliografia poniżej treści artykułu. Od wielu lat zajmujemy się tematyką zdrowotną, szczególnie wpływem witamin i składników mineralnych na prawidłowe funkcjonowanie organizmu.

Linia produktów Falvit®

FALVIT®

Sprawdź

FALVIT® ESTRO+

Sprawdź

FALVIT® MAMA

Sprawdź