Skip to main content

Witamina D to jeden z najważniejszych składników koniecznych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Witamina ta występuje w kilku postaciach, w zależności od tego, czy jest pochodzenia roślinnego czy zwierzęcego. Syntetyzowana jest m.in. przez skórę, za pośrednictwem promieni słonecznych. Jednak ze względu na klimat są okresy, kiedy organizm potrzebuje dodatkowej suplementacji.1

Jakie właściwości ma witamina D? Jaką pełni rolę w organizmie i po czym rozpoznać jej niedobory?

Witamina D – co to za substancja? Gdzie występuje?

Witamina D w swojej hormonalnej postaci określana jest jako kalcytriol i zalicza się ją do tzw. czynników transkrypcyjnych genów białek docelowych, co oznacza, że ma znaczenie już dla samego funkcjonowania struktur DNA.1 Witamina D występuje w dwóch postaciach, w zależności od swojego źródła pochodzenia. Można wyróżnić więc witaminę D pochodzenia1:

  • zwierzęcego – chlolekalcyfelor;
  • roślinnego – ergokalcyferol.

Witamina D jest wytwarzana przede wszystkim przez ludzki organizm. Dzieje się to w wyniku procesów określanych jako synteza skórna, do których niezbędne są promienie UV. Jednak ze względu na klimat panujący w Polsce często naturalna synteza zostaje zaburzona. Drugim, równie ważnym źródłem witaminy D jest odpowiednio zbilansowana dieta, bogata w składniki dostarczające ten cenny składnik odżywczy.1

Witamina D w pożywieniu występuje m.in. w1:

  • rybach, takich jak łosoś, śledź, węgorz;
  • nabiale, m.in. mleku, serach (zwłaszcza w żółtym);
  • jajach kurzych.

Zapotrzebowanie na witaminę D jest dość duże w stosunku do możliwości pełnego jej uzupełnienia wraz z dietą. Dlatego samo odżywienia bardzo często nie wystarcza. W takiej sytuacji zalecana jest dodatkowa suplementacja witaminy. Szczególnie w okresach ograniczonej możliwości syntezy naturalnej, gdy jest mniejszy dostęp do promieni słonecznych.1

Witamina D – właściwości. Dlaczego jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania?

Witamina D pełni wiele funkcji w organizmie. Przede wszystkim bierze udział w regulacji gospodarki wapniowo-fosforanowej, co jest kluczowe do zachowania odpowiednich właściwości tkanki kostnej – nie tylko samych kości i powiązanych z nimi struktur, ale również zębów.1

Wykazuje więc tzw. działanie kalcemiczne, co oznacza, że bierze udział w utrzymaniu homeostazy Ca i fosforanów.2 Dlatego też jej niedobory mają szczególnie negatywne skutki dla kości i rozwoju chorób w ich obrębie1. Oprócz tego witamina D wpływa korzystnie na regulację ciśnienia krwi – dzięki zwiększeniu wchłanialności wapnia międzykomórkowego. 3

Witamina D a układ odpornościowy

Witamina D jest jedną z kluczowych substancji wpływających na prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Witamina ta wspomaga procesy namnażania się komórek systemu immunologicznego, pobudza aktywność limfocytów oraz korzystnie wpływa na zmniejszenie poziomu cytokin prozapalnych w organizmie.1

Witamina D – kto jest bardziej narażony na niedobory?

Przyczyny niedoboru witaminy D zwykle wynikają z utrudnionej syntezy skórnej tej substancji. Dlatego też mogą pojawiać się sezonowe niedobory w porach roku takich jak zima czy jesień. Jednak ograniczona ekspozycja na słońce to nie jedyna przyczyna niedoboru tej witaminy.4

Oprócz zbyt ubogiej diety warto wymienić także choroby nerek. Ich schorzenia wpływają na zaburzenia procesów wchłaniania witaminy D, co skutkuje zbyt małą podażą tej substancji w organizmie. Na niedobory witaminy D narażone są również osoby otyłe4, gdyż tkanka tłuszczowa częściowo blokuje wchłanianie tej substancji. Tkanka tłuszczowa jest magazynem witaminy D, a rozpuszczalna w tłuszczach 25(OH)D jest sekwestrowana w tkance tłuszczowej, co czyni ją biologicznie niedostępną. Dlatego też otyłość może sprzyjać niedoborom witaminy D. 5

Niedobory witaminy D można zaobserwować także u osób chorujących na mukowiscydozę, chorobę Leśniowskiego-Crohna, a także przyjmujące leki w chorobach takich jak np. AIDS.4

Witamina D – objawy niedoborów i konsekwencje. Jak rozpoznać jej zbyt małą podaż?

Niedobór witaminy D wpływa na zmniejszenie stężenia limfocytów we krwi, co z kolei powoduje osłabienie odporności organizmu. W związku z tym częste infekcje mogą być związane m.in. ze zbyt małą podażą tej substancji. Witamina D wpływa także na układ nerwowy, powodując m.in. ciągłe uczucie zmęczenia. Może również sprzyjać rozwojowi schorzeń takich jak depresja czy nerwica.3

Niedobory witaminy D są bardzo groźne dla organizmu, gdyż mogą sprzyjać wielu chorobom, m.in.3:

  • rozwojowi nowotworów, szczególnie jelita grubego;
  • reumatoidalnemu zapaleniu stawów (RZS);
  • cukrzycy typu 1;
  • nieswoistemu zapaleniu jelit;
  • stwardnieniu rozsianemu.

Jedną z najpoważniejszych konsekwencji niedoborów tej witaminy są zaburzenia w funkcjonowaniu gospodarki wapniowo-fosforanowej, co ma swoje przełożenie na rozwój m.in. krzywicy u dzieci. Niedobory witaminy D sprzyjają także osteoporozie oraz kształtowaniu się wad postawy. Mogą również zwiększać predyspozycje do złamań kości.1

Niedobory witaminy D wpływają także na kondycję i zdrowie skóry. Jej zbyt mała podaż może skutkować nawet rozwojem takich chorób skóry jak łuszczyca. Z kolei jej nadmiar może sprzyjać atopowemu zapaleniu skóry (AZS) – dlatego tak istotne jest dopasowanie odpowiedniej podaży witaminy D.3

Witamina D – jakie są jej normy?

Normy witaminy D różnią się w zależności od wieku oraz predyspozycji indywidualnych, takich jak obecność czynników sprzyjających jej niedoborom. W ogólnych zaleceniach uznaje się, że1:

  • noworodki i niemowlęta do 6. miesiąca życia powinny przyjmować 400 IU na dobę, natomiast po tym okresie – 600 IU;
  • dzieci w okresie 1–10 lat powinny dziennie przyjmować ok. 600–1000 IU/doba, natomiast młodzież (11–18) od 800 do nawet 2000 IU na dobę.

U osób dorosłych zaleca się przyjmowanie ok. 800–2000 IU na dobę. Dawka dobierana jest w oparciu o czynniki indywidualne, m.in. masę ciała. Taki sam poziom witaminy D jest zalecany u seniorów.1

Witamina D – dlaczego warto ją suplementować?

Prawidłowy poziom witaminy D może zapewnić jedynie połączenie syntezy skórnej wraz z dietą. Jednak ze względu na różne czynniki synteza ta często jest utrudniona, co sprawia, że konieczna jest dodatkowa suplementacja.1 Suplementy takie jak Falvit łączą w sobie niezbędne witaminy i składniki mineralne w odpowiednich proporcjach. Preparat przeznaczony jest dla kobiet i skomponowany specjalnie pod ich zapotrzebowanie6.

 

Bibliografia:

  1. Rusińska A. i inni, Zasady suplementacji i leczenia witaminą D – nowelizacja 2018, Postępy Neonatologii, 2018, 24(1).
  2. Michałus, I. „Witamina D”, Medycyna Praktyczna, dostęp: 27.06.2022
  3. Gawryś J. i inni, Sezonowe zmiany stężenia witaminy D i ich wpływ na jej suplementację, Kosmetologia Estetyczna, 2016, 6, nr. 5
  4.  Napiórkowska L., Franek E., Rola oznaczania witaminy D w praktyce klinicznej, Choroby Serca i Naczyń, 2009, 6(4):203-210.
  5. Szymański, F. „Miejsce witaminy D w codziennej praktyce klinicznej”, Forum Medycyny Rodziennej, 2015, tom 9, nr. 6, 423-434.
  6. Falvit, Informacje producenta, dostęp: 27.05.2022.

 

Redakcja

Treści są pisane przez Redakcję serwisu na bazie wiarygodnych materiałów wymienionych w sekcji Bibliografia poniżej treści artykułu. Od wielu lat zajmujemy się tematyką zdrowotną, szczególnie wpływem witamin i składników mineralnych na prawidłowe funkcjonowanie organizmu.

Linia produktów Falvit®

FALVIT®

Sprawdź

FALVIT® ESTRO+

Sprawdź

FALVIT® MAMA

Sprawdź