Skip to main content

Witamina C (kwas askorbinowy lub kwas l-askorbinowy) jest niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu antyoksydantem, który występuje powszechnie w produktach spożywczych, głównie w owocach i warzywach. Wpływ witaminy C na organizm jest ogromny, dlatego jej niedobór może mieć poważne konsekwencje zdrowotne1. Na szczęście zapotrzebowanie na kwas askorbinowy można uzupełnić, stosując leki i suplementy diety z witaminą C. Jaka jest rola witaminy C w organizmie? Poznaj najważniejsze właściwości witaminy C. Dowiedz się, kiedy wskazane jest dodatkowe przyjmowanie witaminy C w przypadku dzieci i dorosłych.

Witamina C (kwas askorbinowy) – właściwości i znaczenie dla organizmu

Witamina C jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Cechuje się dużą aktywnością biologiczną. Uczestniczy w wielu bardzo ważnych reakcjach i przemianach, stymulując różne procesy biochemiczne w organizmie2. Bierze udział w syntezie kolagenu, hormonów steroidowych i karnityny, przez co pośrednio przyspiesza proces gojenia się ran i zrastania kości. Odgrywa ważną rolę w metabolizmie tłuszczów, cholesterolu i kwasów żółciowych3.

Witamina C jest antyoksydantem, dlatego też neutralizuje reaktywne formy tlenu i ich pochodne, hamuje peroksydację lipidów, białek, węglowodanów i kwasów nukleinowych4. Za sprawą właściwości przeciwutleniających witamina ta opóźnia proces starzenia, w tym spowalnia starzenie się skóry i pełni ochronną funkcję w chorobach naczyń krwionośnych i serca2.

Dodatkowo pozytywnie wpływa na układ odpornościowy, podnosząc odporność na choroby bakteryjne i wirusowe, w tym sezonowe przeziębienia. Bierze udział w działaniu ochronnym wobec witaminy E. Dzięki niej żelazo niehemowe lepiej się wchłania i gromadzi w szpiku kostnym, śledzionie i wątrobie, co zapobiega niedokrwistości3.

W jakich produktach spożywczych znajdują się duże ilości witaminy C?

Organizm ludzki nie syntetyzuje witaminy C, nie ma też zdolności jej magazynowania – zapasy w ciele człowieka są niewielkie. W związku z tym składnik ten musi być dostarczany wraz z pożywieniem. Odpowiednią dawkę witaminy C zgodną z zapotrzebowaniem można dostarczyć organizmowi, jedząc owoce i warzywa2,3.

Poniżej wymieniliśmy produkty, w jakich występują duże ilości witaminy C2:

Warzywa Zawartość witaminy C w 100 gramach świeżej masy produktu Owoce Zawartość witaminy C w 100 gramach świeżej masy produktu
papryka  125–200 owoce dzikiej róży 250–800
natka pietruszki 269 czarne porzeczki 150–300
brukselka 65–145 kiwi 84
kalarepa 70–100 truskawki 46–90
brokuły 65–150 grejpfruty 30–70
kapusta 35–70 cytryny 40–60
kalafior 37–70 porzeczki czerwone i białe 26–63
szpinak 40–84 pomarańcze 30–50
cykoria 6–33 agrest 25–40
fasolka szparagowa 25–30 maliny 19–37
rzodkiewka 25 jabłka 0,5–20
sałata 12–30 gruszki 4
pomidory 5–33 śliwki 5
marchew 2 banany 7–14
buraki 8 orzechy włoskie 3
ziemniaki wiosenne 20–33
ziemniaki zimowe 7–8

 

Jakie jest zapotrzebowanie na witaminę C w zależności od wieku i płci?

Zapotrzebowanie na witaminę C zależy od wieku, płci i stanu fizjologicznego. Ustalone zostały normy na witaminę C dla osób w różnych grupach wiekowych na poziomie średniego zapotrzebowania na witaminę C dla grupy (EAR, z ang. Estimated Average Requirement) i poziomie zalecanego spożycia (RDA, z ang. Reference Daily Intake)4:

  • niemowlęta od 0 do 11 miesięcy – 20 mg/dobę (wystarczające spożycie),
  • dzieci od 1 do 3 lat – 30 mg/dobę (EAR) i 40 mg/dobę (RDA),
  • dzieci od 4 do 12 lat – 40 mg/dobę (EAR) i 50 mg/dobę (RDA),
  • dziewczęta od 13 do 18 lat – 55 mg/dobę (EAR) i 65 mg/dobę (RDA),
  • chłopcy od 13 do 18 lat – 65 mg/dobę (EAR) i 75 mg/dobę (RDA),
  • kobiety od 19 do 75< lat – 60 mg/dobę (EAR) i 75 mg/dobę (RDA),
  • mężczyźni od 19 do 75< lat – 75 mg/dobę (EAR) i 90 mg/dobę (RDA).

Zapotrzebowanie na witaminę C wzrasta pod wpływem stresu, u starszych osób, palaczy oraz alkoholików3.

Niedobór witaminy C – jakie są skutki niedoboru witaminy C w organizmie?

Działanie witaminy C na organizm jest tak szerokie, że jej niedobór odbija się na zdrowiu. Deficyt witaminy C powoduje następujące konsekwencje zdrowotne3:

  • zaburzenia w produkcji kolagenu,
  • zaburzenia w przemianie kwasów tłuszczowych i cholesterolu,
  • osłabienie naczyń włosowatych i krwawe wybroczyny w różnych narządach,
  • niedokrwistość,
  • obniżona odporność organizmu i zwiększona podatność na infekcje,
  • ogólne osłabienie organizmu, bóle mięśni, zmęczenie, brak apetytu,
  • zmiany w dziąsłach (np. obrzmienie, krwawienie).

Całkowity brak witaminy C prowadzi do szkorbutu.

Niedobory można uzupełnić, stosując suplementację witaminy C lub uzupełniając ją przy pomocy leków. Witamina C dostępna jest w kapsułkach czy kroplach w aptece bez recepty. Przyjmowanie witaminy C pozwala zapobiec skutkom niedoborów.

Nadmiar witaminy C – czym grozi przedawkowanie witaminy C?

Witamina C w większych pojedynczych dawkach nie jest toksyczna, jednak zbyt wysokie dawki kwasu askorbinowego przyjmowane przez długi czas u niektórych ludzi mogą przyczyniać się do powstawania kamieni w nerkach i częstszego oddawania moczu. Ryzyko przedawkowania witaminy C jest jednak stosunkowo niewielkie, ponieważ jej nadmiar jest najczęściej samoistnie usuwany wraz z moczem, ponieważ jest to witamina rozpuszczalna w wodzie3.

Najczęściej zadawane pytania dotyczące witaminy C:

1.Na co wpływa witamina C?

Witamina C jest silnym przeciwutleniaczem, który zwalcza wolne rodniki uszkadzające komórki organizmu. Bierze udział w syntezie różnych związków, jest aktywatorem wielu enzymów. Spowalnia procesy starzenia się skóry, przyspiesza gojenie ran, a do tego wspiera odporność.

2.Jakie są objawy niedoboru witaminy C?

Objawy niedoboru witaminy C to przede wszystkim bóle mięśni i stawów, ogólne osłabienie organizmu, szybkie męczenie się, trudności w gojeniu ran, a także obniżenie odporności i częste infekcje.

 

Bibliografia:

  1. Maćkowiak K., Torliński L., Współczesne poglądy na rolę witaminy C w fizjologii i patologii człowieka, Nowiny Lekarskie 2007, 76, 4, 349-356.
  1. Janda K., Kasprzak M., Wolska J., Witamina C – budowa, właściwości, funkcje i występowanie, Pom J Life Sci 2015, 61, 4, 419–425.
  2. Przygoda B., Witamina C, Medycyna praktyczna dla pacjentów, 2012 (witryna internetowa: https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/63300,witamina-c (dostęp: 2022.12.21.).
  3. Jarosz M., Rychlik E., Stoś K. i in., Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie, Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny, 2020.

 

 

Redakcja

Treści są pisane przez Redakcję serwisu na bazie wiarygodnych materiałów wymienionych w sekcji Bibliografia poniżej treści artykułu. Od wielu lat zajmujemy się tematyką zdrowotną, szczególnie wpływem witamin i składników mineralnych na prawidłowe funkcjonowanie organizmu.

Linia produktów Falvit®

FALVIT®

Sprawdź

FALVIT® ESTRO+

Sprawdź

FALVIT® MAMA

Sprawdź