FalvitPoradyJako młode małżeńst…

Jako młode małżeństwo kupiliśmy sobie pięknego kota perskiego. Teraz przyszedł czas na dziecko – zaczęliśmy się z mężem o nie strać. Słyszałam, że kot może być niebezpieczny dla ciężarnej. Czy powinniśmy się go pozbyć?

Toksoplazmoza jest chorobą wywołaną przez pasożyta Toxoplasma gondii, która u większości osób zakażonych przebiega bezobjawowo. Jeśli jednak kobieta w ciąży zarazi się toksoplazmozą, zakażenie może spowodować poważne problemy zdrowotne u dziecka. Raz przebyta toksoplazmoza daje trwałą odporność, więc nie można zarazić się po raz drugi, a odporność kobiety ciężarnej ochrania również jej dziecko. Po przejściu zakażenia zaleca się odczekać 6 miesięcy z planowaniem ciąży.

Koty odgrywają rolę w przenoszeniu choroby, ponieważ jeśli same ulegną zakażeniu np. poprzez spożycie zakażonego mięsa (surowego, np. upolowanego gryzonia lub ptaka) to w okresie około 3 tygodni po zakażeniu wydalają pasożyta z kałem. Kontakt z pasożytem w okresie 1-5 dni po wydaleniu przez kota może doprowadzić do zakażenia człowieka. Koty przechodzą infekcję bezobjawowo. Dorosłe koty rzadziej przenoszą zakażenie niż kocięta.

Należy pamiętać, że kontakt skóry z zakażoną glebą np. podczas prac ogrodowych, spożywanie nieumytych warzyw i owoców, surowego lub niedogotowanego mięsa oraz picie niegotowanej wody może również prowadzić do zakażenia.

Zalecenia dla kobiet w ciąży: 1. Unikanie czyszczenia kuwety lub jeśli nie ma osoby, która może to zrobić, zakładanie do czyszczenia jednorazowych rękawiczek i mycie rąk mydłem i ciepłą wodą po zakończeniu czyszczenia, 2. Kuweta powinna być czyszczona codziennie. Pasożyt dopiero po 1 dniu (do 5 dni) po wydaleniu przez kota ma zdolność do zakażania. 3. Żywienie kota karmą i niepodawanie surowego lub niedogotowanego mięsa, 4. Trzymanie kota w domu, 5. Unikanie kotów obcych, szczególnie kociąt. Nie nabywanie nowego kota w czasie ciąży, 6. Ubieranie rękawiczek do prac ogrodowych, mycie rąk ciepłą wodą i mydłem po zakończeni prac ogrodowych 7. Unikanie spożywanie niewłaściwie przygotowanego pokarmu (surowe mięso, nieprzegotowana woda, nieumyte owoce lub warzywa), 8. Lekarz może zlecić badanie aby ustalić czy we krwi obecne są przeciwciała zapewniające odporność, czy też wymagane będzie zachowanie szczególnej ostrożności, jeśli pacjentka zakażenia nigdy nie przechodziła.