Produkty zbożowe

Budzisz się o 8, a o 8.20 jesteś już zmęczona. Przysypiasz w drodze do pracy, a na spotkaniu z szefem musisz szczypać się w łydki aby nie zasnąć? Po powrocie z pracy tratując domowników rzucasz się na łóżko. Czujesz, że zaniedbujesz domowe obowiązki, o wieczornych pieszczotach nie wspominając? Zanim wpadniesz w panikę, przyjrzyj się swojej diecie! Przeczytaj, jakie korzyści odniesiesz wprowadzając do niej produkty zbożowe.

• Korzyść pierwsza – więcej energii

Być może twoja dieta jest zbyt uboga w produkty zbożowe. W trosce o linię kontynuujesz żywieniowe nawyki sprzed ciąży i unikasz pieczywa i ryżu? Tymczasem w ciąży powinnaś jeść dużo produktów zbożowych, szczególnie tych z pełnego przemiału, ponieważ są one głównym źródłem energii dla przyszłej mamy. Dlatego wprowadź do codziennej diety: razowe pieczywo, płatki owsiane, płatki jęczmienne, kasze – gryczaną, jęczmienną, pęczak, brązowy i dziki ryż.

Nie bój się o swoją wagę. Począwszy od II trymestru, potrzebujesz o 300 kcal więcej każdego dnia, w stosunku do twojego dziennego zapotrzebowania sprzed ciąży. Produkty zbożowe z pewnością nie zaszkodzą twojej figurze, unikaj raczej tzw. „pustych kalorii”, czyli słodyczy, chipsów, drożdżówek i alkoholu (nawet lampki czerwonego wina!)

• Korzyść druga – bogactwo cennych składników

Dzięki produktom zbożowym dostarczysz organizmowi także potrzebnego mu: białka, witaminy B1, niacyny, magnezu, żelaza i cynku.

• Korzyść trzecia – koniec zaparciami!

Ta częsta dolegliwość ciężarnych sprawia, że proces trawienia i wydalania staje się wolniejszy niż przed ciążą. Jeśli dodatkowo, aby zapobiec niedokrwistości, lekarz zalecił ci przyjmowanie preparatów zawierających żelazo, prawdopodobieństwo zaparć może jeszcze wzrosnąć. Jak im zapobiegać? Zdziałasz cuda dzięki odpowiedniej diecie bogatej w błonnik, a mają go: suszone owoce, surowe warzywa i właśnie produkty zbożowe.