Białko w diecie malucha!

Zdrowe włosy, paznokcie kości, skóra, a nawet prawidłowy poziom hormonów i przeciwciał– wszystko to zawdzięczamy obecności białka. To niezbędny element diety i dziecka i dorosłego człowieka. Przeczytaj ile tego składnika powinno znaleźć się w diecie twojego dziecka.

Jakie białko?

Białko można przyrównać do długiego kolorowego łańcucha choinkowego. Poszczególne ogniwa to aminokwasy. Są kolorowe – bo jest ich około 20. Człowiek potrafi sam wytwarzać niektóre z nich, ale aż 8 rodzajów aminokwasów nie potrafimy syntezować musimy dostarczać je wraz z pożywieniem. Aby dostarczyć organizmowi wszystkich aminokwasów niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu musimy jeść (dorośli i dzieci!) w stosunku 1:1 białka pochodzenia:

• zwierzęcego: mają wszystkie 20 aminokwasów, są pełnowartościowe,
• roślinnego: brakuje im przynajmniej jednego aminokwasu ( często więcej). Dlatego jeśli zdecydujesz się na dietę wegetariańską dla twojego malucha, koniecznie udaj się z wizytą do dietetyka lub pediatry prowadzącego dzieci wegetariańskie ( np. w Instytucie Matki i Dziecka). Specjalista tak skomponuje jadłospis, aby produkty w nim zawarte uzupełniały się wzajemnie.

Ile białka?

Dorosły i dzieci powyżej 6 roku życia powinni dostarczać organizmowi 12 % dziennego zapotrzebowania energetycznego w postaci białka właśnie. Mniejsze dzieci – od 3 do 6 roku życia – trochę więcej ok. 18 gramów na kilogram masy ciała.

Niedobór białka może spowodować obniżenie odporności na choroby i infekcje, nieprawidłowości rozwojowe. Zbyt duża ilość tego składnika również jest dla zdrowia niekorzystna: obciąża nerki. Czasem jednak lekarz zaleca przejścia na dietę wysokobiałkową: np. w czasie infekcji i krótko po niej. Taka dieta musi przebiegać wyłącznie na zalecenie i pod kontrolą specjalisty!

Gdzie szukać białka?

Najlepsze źródło białka to: chude mięso: drób, królik, cielęcina. W tłustym mięsie też je odnajdziesz – ale w mniejszych ilościach. Podawaj maluchowi także: mleko ( i wszelkie jego przetwory: kefir, maślanka, jogurt itp.), ryby, jajka. Białko znajdziesz również w produktach roślinnych, najwięcej w soi (i jej przetworach: mleku i jogurcie sojowym, tofu) oraz warzywach strączkowych, migdałach, pestkach słonecznika.